Dresch Quartet – Jelen

Szerző: gy, Basszuskulcs.hu


Dresch Mihály és zenekara megmutatta, hogy merre van a népzene jövője, ha az ember jazzben gondolkodik. Mindeközben a cimbalom új értelmet nyer.

 

A rossz idő a Kertemből a Jelenbe vezérelte a Dresch Quartetre kíváncsi hallgatóságot, akik a kellemesen andalító zenére merenghettek a pusztalét szépségein.
Minden zenész nagyon jó, harmonikus, nyugodt zenét játsszanak, sok szép dallammal, gyönyörű szaxofonnal és elképesztő cimbalommal.
Nagyon kedves és kellemes hely a Jelen, ezt újra meg kell állapítsam, jó a közönség, ha kell, akkor teljes csendben figyelnek. Az atmoszféra is elsőrangú, a hangszerek akusztikusan szólalnak meg (a nagybőgő kivételével), ami sajnos a cimbalom esetén nem jó hír, el tud bújni a hangos többiek mögött, a kíséretét nagyon kell fülelni.
A jazz mellett sok népzenei motívum feltűnik, ami ugye a cimbalom esetén tagadhatatlan. Legtöbbször a lágy, szép, természetes szavak jutnak eszembe a koncertről.
Néha vadabb irányt vesznek, de ez sem megy el az érthetetlenség felé. Később csendzene alig hallható hangokból (még az öngyújtó is hangos), és a fafurulyával báli tánczene.

Dresch Mihály népdalt énekel jelzésszerű, lassú zenére, nagyon szépen, beleéléssel, ideillő és különleges színfolt a koncerten.
A két szólistát a társak jól szolgálják ki, változatos dob és a harmóniákat jól összefogó nagybőgő kísér.
A főszereplő Dresch szaxofonjátéka gyönyörű, nagyszerű dallamokat varázsol, hosszú szólókat és íveket játszik, az egyik legjobb magyar szaxofonos.
A zenekar legkülönlegesebb pontja mégis a Lukács Miklós megszólaltatta cimbalom, ugyanis itt kiszakítják eredeti környezetéből a hangszert, teljes értékű szereplője a jazz zenének.
Már a hangja is fantasztikus, a nagybőgővel nagyon jól megy, és ahogy pörögnek az ütők a húrokon, az zongoraszerű és mégis túlmutat rajta, egy másik dimenzióba viszi el a hallgatót.
Különleges és ismerős érzetet kelt, örülök, hogy sikerült a hangszert a modern zenébe átemelni.
Hatalmas taps a zenekarnak, a zenészek a közönségen át elhagyják a színteret, és sajnos már nem térnek vissza.
Egyedi és utánozhatatlan zenét játszik a Dresch Quartet, szép és nyugodt zenét. Azoknak ajánlanám, akik megpihennének egy kicsit a rohanásban.

Május 28, csütörtök, Jelen, 21:00

Dresch Mihály (szaxofon, furulya, ének)
Lukács Miklós (cimbalom)
Szandai Mátyás (nagybőgő)
Baló István (dobok)

 

gy

Basszuskulcs, 2009.05.28

www.basszuskulcs.huVissza az előző oldalra