Dresch Quartet: Ritka madár

Szerző: sandro, Riff.hu


Dresch Quartet:
Ritka madár
X-Produkció/Hangvető
 
A minap egy európai jazzfesztiválról adott élő közvetítést a Mezzo Tv. A sztárzenekar szerepét amerikai trió kísérelte meg betölteni. Fél évszázada még korszerűnek számító bebop-szerűséget abajgattak, megtestesítve vele az unalom (hangzó) szobrát. Szomorú látvány volt szembesülni a klasszikusnak nevezett jazz tartalmi és formai kiüresedésével.
A Bartók és Szabados nevével fémjelzett, magyar zenei alapokon nyugvó jazzre ez a kiüresedés messze nem érvényes! Különösen nem Dresch Mihály művészetére, amelyet nem csak a saját formációjában fejt ki. Gyakran látni őt vendégként. DVD-n legutóbb a Djabe Sipi-emlékkoncertjén, élőben pedig a Csík Zenekar fellépésien volt alkalmam megcsodálni sokoldalúságát, alkalmazkodó készségét és utánozhatatlan virtuozitását. Időközben sorra-rendre készít lemezfelvételeket. Aktuális CD-je két szempontból is „ritka madár”. Egyik a vendégei, másik egy szokatlan színezet okán.
A vendégek sorából kiemelkedik Lajkó Félix, aki (mit tesz a véletlen!) éppen a Dresch Quartet tagjaként debütált Magyarországon. (Erről a Zeng a lélek című, 1993-ban felvett CD tanúskodik.) Lajkó állandó brácsása, Brasnyó Antal szintén szerepet kapott a mostani lemezen. Ez a Dresch-szerzemény a Naiv címet viseli.
Ami pedig a szokatlan koloritot illeti: most először találkoztam Dresch neve alatt indiai zenei hatásokat tükröző darabbal. Mindez lehet az Indiában tanult hegedűs, Lantos Zoltánnal történt együttmuzsikálás eredménye, de lehet persze független is ettől a személyes hatástól. Tény, hogy CD-re került  a közel 11 perces Prana is (szintén Dresch Mihály szerzeménye), a tablás Szalai Péter közreműködésével.
A további három szám egy-egy tradicionális dallam (magyar népdal) feldolgozása. Közös jellemzőjük a népzenei motívumok hangsúlyossá tétele, az ezeken alapuló lassú, de (maga)biztos építkezés, valamint a kvartett intenzív együttes játéka. Ez az együttes játék mégis visszafogott, hiszen egyetlen pillanatra sem (még a Lajkó Félix-szel közös darabban sem) fordul át free-be. Fegyelmezett, letisztult és érett jazzt hallhatunk ez alkalommal is Dresch Mihálytól és együttesétől.
A Dresch Quartet Ritka madara szabad szemmel jól látható magasságban, magabiztosan szárnyal.
 
sandro
Riff.hu, 2009. augusztus 31.


Vissza az előző oldalra