Dresch Mihály & Lafayette Gilchrist & Szandai Mátyás & Hamid Drake: Sharing The Shed

Szerző: Márton Attila, Gramofon


Az autentikus magyar etno-jazz legfontosabb képviselőjének több mint három évtizedes pályáján újabb jelentős állomás ez az album. Dresch Mihály szuverén stílusvilágába nem könnyen enged be másokat, ezért is muzsikált szinte kizárólag saját kvartettjével éveken keresztül. Az utóbbi években azonban alkalmanként vendégzenészeket is fogad, sőt ő maga is szívesen fellép más formációkban. Ennek a „nyitásnak” az eredménye ez a lemez: két magyar és fekete amerikai zenész mesterműve.

A projekt létrejöttét elősegítette, hogy szinte mindenki mindenkivel játszott már korábban, elsősorban is a Mediawave fesztiválok alkalmával, ebben a felállásban viszont még sohasem szerepeltek. Szandai Mátyás hosszú együttműködése. Dresch-sel közismert, de Drake-kel is évek óta játszik, és közös lemezük is van. Gilchrist is ismeri a magyar fúvóst David Murray győri fellépése óta. Természetes, hogy a két amerikai számtalanszor játszott már együtt amerikai jazzszínpadokon. Most az őriszentpéteri pajtán osztozott egymással a négy rokonlélek muzsikus (erre utal az album címe), ahová a Mediawave jazzműsorait áthelyezték.

Talán a vendégek teszik: Gilchrist kompozíciói (valamint egy standard) megszólalása a Coltrane-kvartett legjobb pillanatait elevenítik fel; régen játszott ilyen „amerikaiasan” Misi. Nem hiába írták róla, hogy őt hallgatva megsejthetjük, miként hangzott volna Trane, ha magyarnak születik. Ugyanakkor tenor,- szoprán- és furulyajátéka saját kompozícióiban azt az összetéveszthetetlen Dresch-soundot hozza, ami miatt csodáljuk és szeretjük. A zenei kölcsönhatás bizonyítékaként ezekben a számokban Gilchrist szinte Lukács Miklós cimbalomjátéka idézi – hiszen ez a zene azonos gyökerekből táplálkozik.
 
Márton Attila
Gramofon, 2010. ősz


Vissza az előző oldalra