Miképpen szervülhet...

Szerző: Czabán György, Magyar Narancs


Dresch Dudás Mihály Quartett: Révészem, révészem... Jó sűrű, dinamikus, modern dzsessz, erősen beágyazva a kárpát-medencei népzenékbe. A Dresch Quartettnek ez a hatodik albuma - egy rendkívül következetes életmű szerves folytatása, s egyben talán a legjobb darabja. Hat felvétel hallható az albumon, ebből négyet stúdióban, kettőt egy 97-es koncerten rögzítettek. A kompozíciók kidolgozottak, nagyon együtt van a csapat, olyannyira, hogy ebben a felállásban - mint hírlik - ez az utolsó felvétele. Innen már tovább kell lépni az újabb inspirációért.
Érdekessége az anyagnak, hogy a címadó dalban, mely egy bácskai népdal feldolgozása, Berecz András énekel. Az ő karakteres hangján, archaikus stílusban szólal meg az a téma, ami a Dresch Quartett zenéjének alappilléreit feszegeti. Nevezetesen az, hogy miképpen szervülhet a népzene és a dzsessz. (Szabados György a Jazz és népzene című tanulmányában behatóan foglalkozik e kérdéssel. Itt csak arra utalnék, hogy a népzene tájolt, zárt, egybehangzó, a dzsessz pedig nem tájolt, nyitott és disszonáns közérzetű.) A népzene tartása és súlya folyamatosan jelen van Dresch zenéjében, ugyanakkor a népzenei témák használata nem szükségszerűen következik a zene egészéből, néha párhuzamos az improvizatív részekkel.
Mindazonáltal nagyon szép az anyag, a Gyimesi impressziók Dresch egyik legjobb műve; kíváncsian várjuk, hogy innen merre mozdul el művészete.

Czabán György
Magyar Narancs, 1998-1999
www.mancs.hu


Vissza az előző oldalra