Mihály Dresch Quartet: Egyenes zene (Straight Music)

Szerző: Olasz, Rockinform


Mihály Dresch Quartet:

Egyenes zene (Straight Music)

BMC
 
Furcsa szerzet a lélek. Rendszerint akkor szakad fel valami gyönyörűség a legmélyéről, amikor az embere a legnagyobb megpróbáltatásoknak van kitéve. Előbb-utóbb, így vagy úgy mindenkit utolér valamiféle sorcsapás. Az egyik legkiválóbb jazz-szaxofonosunk sem menekülhetett előle. A fájdalmát aztán kiírta magából. Így valahogy született meg a tizennegyedik albuma, amivel talán csak mi, hallgatók jártunk jól.
Ezt a zenét valami kitörni készülő vulkánhoz tudnám hasonlítani, amelyet egyben tart még a hegytömeg kohéziója, de már élénken mozgolódik a mélyben az ellenállhatatlan belső feszítő erő. A kitörés azonban elmarad, ki tudja meddig.
Egyébiránt pedig minden korábbinál jobban letisztult Dresch muzsikáról beszélhetünk, amely megmaradt abban a "magyar jazz"-nek nevezett, nemzetközileg is egyre inkább elismert stílusban (miért is ne maradt volna meg), amelyet Szabados György neve fémjelez a kezdetektől. Ez a letisztultság egyben a free-jazz elemek mérsékeltebb alkalmazását is jelenti. A címadó muzsika (vagy éppen a lemezanyagot záró népdalfeldolgozás) felfokozódó szilajsága például mértéktartó eleganciává szelídül ezáltal. Az "Áldás" és a "Hajnal" dallamai méltóságteljes áradással hömpölyögnek. A többi track is fájdalmas szépségű, hibátlan, értőn kibontott témákat tartalmaz. A hat éve változatlan összetételű kvartett tagjai (csakúgy, mint a vendégmuzsikusok) kivételes empátiával vettek részt a közös munkában. Legszívesebben sok ilyen, lélek-mélységből feltörő muzsikát kívánnék magunknak, nem utolsó sorban a magyar gyökerű jazz hírnevét öregbítendő. Csakhogy, a legkevésbé sem olyan áron, mint amit Dresch Misi fizetett ezért a lemezért.
56’18”

Olasz
Rockinform, 2004.szeptember, 124. szám
www.rockinform.hu


Vissza az előző oldalra