Dresch születésnapjára jön Chico Freeman

Szerző: Szemere Katalin, Népszabadság


Újabb világsztár lép fel a Millenáris Park Fogadójának földszintjén: az amerikai Chico Freeman. A szaxofonos együtt zenél szombat este nyolc órától a Dresch Quartettel.
 
Pár nappal 56. születésnapja előtt koncertezik Magyarországon Chico Freeman. A Chicagóban született művész zenész család sarja. Apja, Von Freeman legendás tenorszaxofonos, akinek nyolcvanadik születésnapján, 2002-ben, Chicagó polgármestere október 3-át Von Freeman-napnak nevezte el. (Azóta is minden évben ezen a napon fesztivállal ünneplik a művészt.)
Freeman apró gyerekkorától tanult trombitálni, a Northwestern Egyetem iskolai dzsesszegyüttesében még trombitásként zenélt. Aztán hangszerét tenorszaxofonra váltotta, napi nyolc-tíz órákat gyakorolt, hogy ebben is profi lehessen. Később zeneszerzést és zeneelméletet tanult a Governors állami egyetemen, s közben alap és középfokú kurzusokon kezdett tanítani. A South Bend-i dzsesszfesztiválon az iskolai együttessel zenélt, mikor megkapta a legjobb szólistának, valamint a legjobb szaxofonosnak járó díjat és egy turnélehetőséget Brazíliába. Bár leginkább dzsesszt játszott Freeman, chicagói klubokban többször is fellépett blueszenészekkel, például Memphis Slimmel és Lucky Camichaellel. Freeman játszott popot és R&B-t olyan csapatokkal, mint a The Temptations, a The Four Tops és a The Eurythmics.
New Yorkban a hetvenes években nem kisebb művészekkel szerepelt együtt, mint a bőgős Cecil McBee, a dobos Elvin Jones, a szaxofonos Sam Rivers. Nem sokkal később létrehozta első önálló csapatát. Első európai turnéján Elvin Jones együttesének tagja volt. Első saját lemezét az India Navigation adta ki 1978-ban, Spirit Sensitive címmel. Az 1980-as években apjával és a The Leaders együttessel turnézott és készített lemezeket. 1989-ben felhagyott az akusztikus dzsesszel, és a Brainstorm együttes zenéje már jóval elektronikusabb hangzású volt. 1999-ben jött a következő újítás: a latin dzsessz. A Latin Jazz Explosion zenekarral európai turnén aratott sikereket. Ugyanebben az évben jelent meg apjával készített lemeze, majd a következő évben a Face to Face című album, amelynek anyagát a trombitás Franco Ambrosettivel és az ütőhangszeres Reto Weber együttesével rögzítették az előző évi berlini dzsesszfesztiválon. 2001-ben szerepelt először a Dresch Quartettel a Zsámbék Jazz Open fesztiválon, a szombati koncertre az ötvenedik születésnapját ünneplő Dresch Mihály invitálta. Freeman legutóbbi latindzsessz-lemezét, az Oh, by the Wayt 2002-ben dobták piacra.


Szemere Katalin
Népszabadság, 2005.július 8.
www.nol.huVissza az előző oldalra