Egyenes zene félelem nélkül

Szerző: Zombori Tamás, Világgazdaság


A Budapest Music Center (BMC) éppen a múlt héten szervezett nagyszabású dzsesszfesztivált a Ferencvárosban, ahol a háromnapos sorozat valóban a magyar dzsessz ünnepe lett. A BMC évek óta kitartóan jelenteti meg a kortárs zenei és dzsesszalbumokat, ez utóbbiból három újdonság igazi különlegesség a műfaj kedvelői számára.
 
"A Dresch Quartet már a 10. lemezéhez érkezett, s öröm hallani, milyen következetesen, a külső körülményektől magukat tökéletesen függetlenítve járják saját útjukat. Dresch Mihály muzsikájának alapja, kiindulópontja húsz éve változatlan: a szaxofonos a magyar és Kárpát-medencei népzene motívumkincséből teremti meg a maga dzsesszvilágát, amihez persze zenésztársai - Szandai Mátyás nagybőgős, Kovács Ferenc hegedűs és Baló István dobos - is hozzáteszik saját tudásukat, ötleteiket.

Az új CD címe különösen találó: Straight Music, vagyis Egyenes zene. Dresch Mihály bátran vállalja önmagát, nem kell magyarázkodnia: ez a muzsika hiteles lenyomata mindannak, ami az elmúlt évtizedekben az ő életében és környezetében történt. A Straight Music egyszerre idézi fel a magyar és román folklórt, a hetvenes-nyolcvanas évek városi népzenéjét (azaz a táncházi tradíciót) s mindazokat az értékeket, melyekkel a dzsessz és a népzene egymást inspirálni, gazdagítani tudja."

Zombori Tamás
Világgazdaság, 2004.10.01
www.vilaggazdasag.huVissza az előző oldalra